Новини

9 ЕКО СЪВЕТА!

9 ЕКО СЪВЕТА!

Ясно ми е, че живеем в забързаното ежедневие на 21-ви век. Почти всеки е погълнат от това да изхранва себе си и/или семейството си и няма достатъчно свободно време, за да бъде „еко“, да бъде природозащитник или да следва мисия за опазване на околната среда и това е напълно нормално. Като се замислим има някои дребни неща, които имаме възможност да променим и това да не ни отнеме особено много време и усилия…

 1. Пестете водата.
  Да, знам, чували сте го поне сто пъти вече, но наистина е важно да пестим водата, доколкото ни е възможно. На много места по света хората нямат чиста вода за пиене. Така че ние сме доста облагодетелствани от тази гледна точка, не мислите ли?
 2. Посадете дръвче!
  Поредното клише. И все пак – не коства кой знае какви усилия да го направите. Не забравяйте, че именно дърветата пречистват нашия въздух! Най-малкото, което можете да направите е да купите жива коледна елха и след като приключат празниците да я засадите някъде.
 3. Енергоспестяващи крушки.
  Вместо обикновени крушки, купете енергоспестяващи – те наистина струват повече, но спестяват много на нас и на природата!
 4. Рециклирайте.
  Опитайте се да събирате разделно боклука. Не изхвърляйте развалените електроуреди, а ги рециклирайте. Ако се разровите в интернет ще видите, че има фирми, които изкупуват Вашите стари електроуреди. Дори можете да спечелите джобните си от това.
  Друга идея е да не изхвърляте Ваши дрехи, които не носите вече. Подарете ги на някого или ги дайте за рециклиране!
 5. Цветя!
  Те също пречистват въздуха, затова е хубаво да имате цветя вкъщи и/или в офиса, в който работите. Тук може да прочетете нашата статия за цветята в дома: http://borista.bg/cvetqta-v-doma/
 6. Движете се с велосипед.
  Променете начина си на придвижване до местоработата, училището или университета, ако условията позволяват това. Това ще подейства здравословно и на Вас!
 7. Без пластмасови торбички!
  Нека кажем „НЕ“ на пластмасовите торбички! Вместо тях можем да ползваме хартиени или платнени, които вече могат да се намерят навсякъде!
 8. Пестете енергия.
  Гасете лампите вкъщи, когато не са Ви нужни. Изключвайте от контакта зарядните и лаптопа, когато не ги ползвате.
 9. Използвайте рециклирани стоки.
  Например тетрадки, опаковъчни торбички или тоалетна/кухненска хартия.

*    *    *
Интересно!

Колко време отнема на боклукът да се разгради? – http://www.highviewart.com/eko/kolko-vreme-otnema-na-bokluka-da-se-razgradi-11212.html

4 лесни трика, с които ще научите детето си да рециклира – http://www.mamatatkoiaz.bg/article/289/4-lesni-trika-da-nauchite-deteto-si-da-reciklira

 

Photo credits: https://www.pinterest.co.uk/pin/53761789280781238/?lp=true